ETLİ SAC KÖMBESİ
MALZEMELER
- Hamuru için
- 3 kg un
- 1 çorba kaşığı tuz
- 2 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta
- İç malzemesi
- 4 kg soğan
- 2 kg kıyma
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Üzeri için
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI
Derin bir kabın içerisine un, tuz, sıvı yağ, yoğurt, yumurta ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Hamur yarım saat dinlendirildikten sonra dokuz eşit parçaya ayrılıp beze yapılır. İç malzemesi için sıvı yağ, soğan, kıyma, biber salçası, karabiber, pul biber ve tuz ilave edilip kavrulur.
Tepsisinin tabanı sıvı yağ ile yağlanır. İnce açılan yufka tepsiye yayılır. Üzerine fırça yardımıyla sıvı yağ ve tereyağı eritilip sürülür. Aynı işlem ikinci yufkaya da uygulanır. Üçüncü yufkanın üzerine iç malzemesi döşenir. Dört ve beşinci yufkaların arası yağlandıktan sonra altıncı yufkanın üzerine yine kıymalı harç yayılır. Kalan üç yufka da arası yağlı olarak üst üste dizilir. Tamamı dokuz kat yapılan kömbenin üzerine yoğurt ve sıvı yağ karışımı tamamen yayılır. Fırına konmadan kare olarak dilimlenir. Önceden ısıtılmış fırında 200 derece ısıda yaklaşık bir saat pişirilir.