Bir dizi programa katılmak üzere Osmaniye’yi ziyaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Dr. Faruk Özlü Osmaniye Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin temelini attı. Ziyaretlerinin ilk bölümünde Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde Tosyalı Holding tesislerini ziyaret eden Bakan Dr. Faruk Özlü, Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ve yetkililerden bilgi alarak, Tosyalı Holding Ar-Ge merkezini de hizmete açtı. Programının devamında OSB Karakol Komutanlığını ziyaret eden Bakan Özlü, buradaki askerlerle sohbet etti. Bakan Dr. Faruk Özlü daha sonra Osmaniye Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin temel atma törenine katıldı.
Osmaniye Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin temel atma törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Dr. Faruk Özlü’nün yanı sıra Vali Ömer Faruk Coşkun, Osmaniye Milletvekilleri Dr. Suat Önal ve Mücahit Durmuşoğlu, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Türk, Vali Yardımcısı Mehmet Öz ve Muammer Balcı, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Tamer Bilacan, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, kamu kurum ve kuruluşları il müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, siyasi parti temsilcileri katıldı.
Temel atma törende konuşan Vali Ömer Faruk Coşkun Osmaniye’nin henüz genç bir il olmasına rağmen bugün önemli mesafeler kat etmiş olduğunu ifade ederek şöyle devam etti, “SGK verilerine göre 8270, taşeron firmalarla birlikte yaklaşık 11 Bin çalışanı olan Organize Sanayi Bölgemiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı İstihdam Seferberliği kapsamında üzerine düşeni yapmış ve bu çağrıya kulak vererek 2822 kişiye istihdam sağlamıştır. Toplamda yaklaşık 12 Bin kişiye istihdam sağlayan ve tamamen dolu olan OSB’nin en önemli gündemi bölgenin genişletilmesidir. Yaklaşık 7000 Dekar üzerine kurulu olan bölgemizi, 10 000 Dekarlık alan ilavesiyle iki katına çıkarmak için yaptığımız çalışmalar gayretle devam etmektedir. Bölgenin genişletilmesi ile sanayicimizden aldığımız yoğun talebi karşılamanın yanı sıra ilimizdeki işsizlik oranını da düşürmeyi hedeflemekteyiz” diye konuştu.
Vali Coşkun, OSB hakkında verdiği bilgilerin ardından Osmaniye Teknoloji Geliştirme Bölgesi için yapılan müracaatın Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanmış olması nedeniyle başta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Dr. Faruk Özlü olmak üzere Hükümetimize tüm Osmaniyeli Sanayiciler adına teşekkür ederek şöyle devam etti, “Kurulacak olan Bölge ile hızla sanayileşen bölgemizin, büyüme hızı artacak, Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayesinde mevcutta bulunan sanayicilerimize sağlayacağı katkının yanı sıra özellikle katma değeri daha yüksek olan teknolojik yatırımların da bölgemize gelmesi sağlanacaktır” diye konuştu.
Törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ise “25 Mart 2015 tarihinde Osmaniye Organize Sanayi Bölgemizin başvurusu ile başlayan süreç bugün somut bir değer kazanmıştır. Osmaniye Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin ülkemize, iş dünyamıza, KOBİ’lerimize ve bu güzel şehre hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Konuşmasına, Osmaniye Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin kurulmasında emeği ve katkısı olan herkese teşekkür ederek devam eden Bakan Özlü, “Teknolojiye, araştırma-geliştirmeye, inovasyona inanmış, bu alanlarda yatırım yapmaya odaklanan, Türkiye’nin geleceğine tuğla koymak için emek veren bütün paydaşlarımıza ayrıca şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
Türkiye’nin her yerinde kurulmaya başlanan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin ortak hedeflerinin başında kendi teknolojisini üreten bir Türkiye’nin geldiğini söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, “Bu hedefi çok önemsiyoruz. Çünkü bilgi üretmeden, teknoloji üretmeden Türkiye’nin gelişmesi ve kalkınmasının mümkün olmadığını düşünüyoruz. Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde sanayi ve üniversitenin birbirlerini tamamlayan kurumlar olduğunu görüyoruz. Bugüne kadar bu anlamda en büyük eksiğimiz kurumsallaşma eksiğiydi. Bu önemli eksiği üretim reform paketimizle gidermiş olduk. 1 Temmuzda kanunlaşan üretim reform paketi işyeri odaklı eğitimin de önünü açmıştır. Fen ve mühendislik programlarının işyerlerinde eğitim yapabilmesini teşvik ettik. Bilimsel araştırma bütçelerini, araştırmacılarımızın ve insan kaynaklarımızın hizmetine sunduk. Üniversitelerimizin sermaye şirketleri statüsünde teknoloji transfer şirketleri kurmalarının önünü açtık. Organize Sanayi Bölgelerimizin yetişmiş insan kaynağını karşılamak için OSB’ler içinde teknik liseler ve meslek yüksekokullarının açılmasını sonuna kadar destekledik. Bu kapsamda OSB’ler içinde yapılacak teknik kolejler için kredi desteği sağlıyoruz. Çocuklarımız bu okullarda tam burslu okuyacaklar, mesleklerini iş merkezlerinde öğrenecekler. Tüm bu yeni projelerle, kanunlarla ve teşviklerle insana yapıyoruz. Bugün ve gelecekte teknolojiye, yazılıma ve makinelere hâkim olanlar ve bunları bilinçli bir şekilde kullananlar hiç şüphesiz kazançlı çıkacaklardır. Türkiye iyi yetişmiş ara elemanlarla, iyi yetişmiş mühendislerle işin erbabı ustalarla büyüyecek ve gelişecektir” dedi.
BAKAN ÖZLÜ, “ÇOCUKLARIMIZ VE GENÇLERİMİZİ SADECE HAZIR TEKNOLOJİ KULLANMA ALIŞKANLIKLARINDAN KURTARMAMIZ GEREKİYOR”
Hükümet olarak Türk sanayisi için çok önemli adımlar attıklarını özellikle gençlerin önünde bütün kapıları ardına kadar açtıklarını da ifade eden Bakan Özlü, “Teknoloji, inovasyon ve Arge gibi vazgeçilemez alanlarda ne yazık ki toplumsal bir farkındalık oluşturmakta zorluk çekiyoruz. Çocuklarımız ve gençlerimizi sadece hazır teknoloji kullanma alışkanlıklarından kurtarmamız gerekiyor. Teknoloji tüketen değil onun arkasındaki süreçleri anlayan, geliştiren ve üretebilen nesiller yetiştirmek durumundayız. Bunun için de kolektif bir toplumsal bilinçle adımlar atmalıyız” dedi.
Organize Sanayi Bölgelerinin planlı kalkınmanın en önemli unsurlarından biri olduğunu da belirten Bakan Faruk Özlü, “Sanayimizin gelişmesi, modernize olması ve dışa açılması için Organize Sanayi Bölgelerimizi daha da büyütmemiz gerekiyor. Türkiye’de bugüne kadar kurulan 300’ü aşkın OSB’de 50 Bini aşkın parselde üretim yapılıyor. Boş parsellerin de üretime kazandırılması ile OSB’lerde istihdam eden kişi sayısı 2 Milyon 200 Bini bulacak. Osmaniye Organize Sanayi Bölgeleri ve Sanayi Sitelerinde de istihdamın arttığını memnuniyetle görüyoruz. Üretim reform paketimiz, üretmek ve büyümek isteyen bütün OSB’lerimiz, KOBİ’lerimiz ve işletmelerimiz için önemli fırsatlar sunuyor. Bu paket doğrultusunda ilk uygulamalarımızdan birisi de sanayi sitelerinin şehir dışına taşınması olacaktır. Sanayi sitelerinin taşınma sürecinde işletmelerimiz asla yalnız kalmayacaktır, devletimizin gücü ve desteği arkalarında olacaktır. Bizler tüm sanayi sitelerimizin daha iyi şartlarda, teknolojinin tüm imkânlarını kullanarak, verimli ve güvenli bir biçimde büyümesi için çabalıyoruz. Dağınık, meskenlerle iç içe kurulan, verimsiz OSB uygulamalarını artık bir kenara bırakmalıyız. Katma değeri yüksek, kaliteli ve teknoloji ürünlerine dayanan bir ihracat modeline doğru hızla ilerliyoruz” diye konuştu.
BAKAN DR. FARUK ÖZLÜ, “TEMELİNİ ATACAĞIMIZ VE AÇILIŞINI YAPACAĞIMIZ HER TESİS BİZİ BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE HEDEFİNE DOĞRU TAŞIYACAKTIR”
Temeli atılacak olan Osmaniye Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin bu alandaki 66. Teknoloji Geliştirme Bölgesi olduğunu da kaydeden Bakan Özlü, “Bu bölge Osmaniye’nin dünyaya açılan yeni kapısıdır. Osmaniye Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde araştırma-geliştirme ve inovasyon çalışmaları yapacak olan firmalarımıza başarılar diliyorum. Demir-çelikten metal sanayine, tarım teknolojilerinden tekstile, gıdadan makine imalatına kadar çok geniş bir yelpazedeki firmalarımızın burada yer almasında büyük bir memnuniyet duyacağız. Teknoloji Geliştirme Bölgelerimiz sayesinde teknolojik ürün ihracatımız katlanarak artacak ve daha yüksek katma değerli ürünler üretme imkânımız olacak. Yine teknoloji geliştirme bölgelerimizin daha da büyümesi ve gelişmesi için Bakanlığımızda bir dizi teşvik uygulanmaktadır. Endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler ve sanayi sitelerinde yer alan binaların emlak vergisinden muaf olmasını sağladık. Teknoloji geliştirme bölgelerinde temel bilimler mezunlarının istihdamını teşvik ediyoruz. Sanayi sicil kanunundaki sanayici tanımını yeniden yaparak bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeleri de sanayici tanımı kapsamına aldık. Teknoloji geliştirme bölgelerinin ve diğer sanayi alanlarının lojistik bağlantılarını kolaylaştıracak çeşitli düzenlemeleri hayata geçirdik. Arge şirketlerinde çalışanların, SGK primleri için %50 indirim teşviki getirdik. Bunun dışında yazılım ürünlerine de KDV muafiyeti uyguluyoruz. Başta Üretim Reform Paketimiz olmak üzere yaptığımız bütün bu düzenlemelerle sanayicimizin, girişimcimizin, gençlerimizin önündeki birçok engeli kaldırdık. Üretimi, teknolojiyi, bilimi ve rekabeti esas alan bir anlayışla yolumuza devam edeceğiz. İçtenlikle ve memnuniyetle ifade etmek isterim ki Türk sanayicisi teknoloji üreten bir ivme yakalamıştır. Türk Sanayi Devriminin bir hayal olmadığını bütünüyle gerçek olduğunu bu devrime bütün paydaşlarımızla birlikte hazır olduğumuzu net olarak ifade etmek isterim. Türkiye kendi milli sanayi devrimi yolunda mutlak surette başarıya ulaşacaktır. Yenilikçi fikirlerle sonuna kadar devam edeceğiz. ARGE ve inovasyonla, üretim yöntem ve tekniklerimizi geliştirerek ilerlemeye devam edeceğiz. Ülke ve millet olarak ileri sanayi ülkesi olma hedefine doğru hızla ilerliyoruz. Bu koşu devam edecek. Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüze koyduğu 2023 hedeflerinden asla geri adımlar atmayacağız. Üreten bütün kesimler olarak birbirimize omuz vereceğiz. Büyük ve güçlü Türkiye hedefine doğru hep birlikte yürüyeceğiz. Temelini atacağımız ve açılışını yapacağımız her tesis bizi büyük ve güçlü Türkiye hedefine doğru taşıyacaktır. Osmaniye Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin ülkemiz ve Osmaniye için hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen bütün paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Bugün Türkiye’de 66 Teknoloji Geliştirme Merkezi var, 4’ü de yeni kuruluyor, toplam 70 Teknoloji Geliştirme Merkezi olmuş olacak. Buralarda 43 Bin 870 kişi çalışıyor. Bu Teknoparklarda 47.9 Milyar Lira bir ciro gerçekleştiriyoruz ve yaklaşık 42.8 Milyarlık da bir ihracat gerçekleşiyor. Şimdi bunlara bir yenisini ilave ediyoruz, hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Konuşmasının ardından Bakan Dr. Faruk Özlü’ye Vali Ömer Faruk Coşkun tarafından plaket takdim edildi.
Okunan duaların ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Vali Ömer Faruk Coşkun, Osmaniye Milletvekilleri Dr. Suat Önal ve Mücahit Durmuşoğlu butona basarak Osmaniye Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin temelini attılar.
HABERİN VİDEOSU: